Efterårstur del 3 af 3

Grusgravens karper

For 2 uger siden startede vi fiskeriet op i sydens varme, nær den franske middelhavskyst.
En uge senere etablerede vi camp oppe i bjergene, hvor en kold kraftig vind havde udfordret både os og grejet.
De næste 6 nætter skal tilbringes i en af Nordfrankrigs grusgravssøer, og selvom det kun er midten af oktober, står der nattefrost på vejrkortet.
Turens anden morgen springer jeg ud af den varme sovepose, da en karpe trækker line af hjulet.
Et tyndt lag rimfrost dækker området, og står i skærende kontrast til de sommerlignende forhold, vi fiskede under 14 dage tidligere.

Morgenstund og prime-time.
Klar til at blive sejlet ud på distancen.

Afhængig: Denne 70ha store sø har et relativt lavt fiske-pres, da det kun er en lille håndfuld personer der besidder fiskeretten. Ifølge Jean Marc og Jean Luc, skulle der ikke have været nogen karpefiskere den sidste måneds tid. De 2 foregående sæsoner, har jeg fået fisk op til 18.8kg i dette vand. Den størst kendte karpe, pålydende 27.5kg. fangede Jean Marc tilbage i 2017. Læs mere om dette fiskeri i artiklerne Gensyn i Frankrig og Road Trip. Selvom jeg ikke er lykkedes med at fange en af søens store eksemplarer, så virker dette sted magisk på mig. Mangeårige venskaber fra lokalområdet gør det muligt at være her, og når vi samles omkring bålet, er fællesskabets ånd i absolut nærvær. Grusgraven har gennem tiden, fået en stærkt vanedannende effekt!

Nok af naturlig føde i søen.

Ø fiskeri: På grund af ekstremt høj vandstand sidste år, kunne det ikke lade sig gøre at fiske fra denne ø. Det har normaliseret sig, så det bliver herudefra jeg vil forsøge mig frem. Tacklerne finder sine pladser på 3 små plateaur langs søens kanter. 1kg boilies bliver lagt i et spread-out på hvert spot, hvor fiskedybden er fra 3-5m. Ved mørkets frembrud er alt klar til de næste dage og det er tid til en god gang søvn.

God start den første morgen på 15.5kg.

Der er stille hele første nat, men morgenstunden smider 2 skælkarper af sig på henholdsvis 8.3 og 15.5kg. Sidstnævnte efterlader en håndfuld knuste muslingeskaller i slyngen. Dens foretrukne føde som befandt sig på et 3m dybt plateau, var blevet suppleret med boilies.
Inden for 14 timer faldt den for fristelsen, og hugget udløstes af et Hinged-D/Combi-Rig, monteret med 2x20mm boilies i snowman stil. Detaljer omkring dette rig kan findes under artiklen Sorø Sø.
300m væk fra stangspidsen, bliver det lead-clip fikseret, 227g tunge bly sat i bevægelse. Fighten fra båden foregår over 20m vand, hvor de seje træk mod bunden, forplanter sig dybt i den fleksede klinge.
De næste 2 døgn overlistes 5 karper mere. Topfiskene er en skæller på 13.1kg samt en spejler 18.1kg.

Redningsvest og et godt ekkolod, er fast inventar.

Masser af boilies: Efteråret med sine faldende vandtemperaturer er sat ind. Karpernes øget fødeindtag før vinteren, er ikke til at tage fejl af. Det gjorde sig også gældende de forgangne uger, både ved floden og i bjergene. Så forbruget af agn har ikke ligget i den lave ende.
Hvis man tæller de fisk der ind til videre er taget på mine stænger, ligger tallet på 51 karper + et par maller. Skal sådan et fiskeri holdes kørende, kan det kræve sin mængde foder. Hvis karperne går til fadet de næste 3 overnatninger, som de har gjord de sidste 3, vil der blive fordelt 12-15kg bait yderligere. På denne efterårstur har jeg udelukkende fisket og fodret med boilies, og det samlede forbrug vil ende omkring 80kg. Her kan man så tillægge Jean Luc’s  40kg. Som han nåede at fyre af, inden han lod mig alene i grusgraven.

Gennem årene er der blevet lavet en hel del hjemmerullede boilies i vennekredsen, og det er der også i sæsonerne 2019/2020. I vinteren 20/21 blev der besluttet, at det skulle være slut med de lange dage over rullebordet.
Efter at have fundet en agn-producent, med forståelse for tæt samarbejde samt høj kvalitet, fik den franske halvdel af Team C.A. sat favoritkuglen i værk. Den danske del af Team C.A. fik ligeledes produceret et par førstevalgte.
De første test-mix/rulninger, havde været overraskende identiske med vores hjemmerullede. Et par efterfølgende justeringer, fik disse HNV boilies til at fremstå som vores egne.
I sæsonen 2021 har det ikke krævet nær den samme indsats, at forberede boilies til turene. Det vil det heller ikke gøre i fremtiden, da resultatet er fuldt ud tilfredsstillende.

Hinged-D/Combi-Rig er på arbejde igen.
18.1kg foran linsen.
Den sidste tåge damper af.

Faret vild: Aktiviteten på plateauerne fortsætter det 4 og 5 døgn af satset, hvilket udmunder i 6 fuldblods-hug der skal håndteres. 3 skællere op til 15.4kg + 3 spejlere op til 17kg kommer på land. Den på 17kg sætter af lige inden daggry, hvor en fed nattetåge har indhyllet landskabet. Jeg tænder campens orienteringslys inden jeg hopper i båden. Nu er der måske en lille chance for, at kunne finde hjem efter fightens afslutning.
Der sejles små 20m før jeg kaster et blik mod lejren, men det eneste som viser sig for mine øjne, er en hvid væg! Turen fortsættes ud til fisken, og flere hundrede meter fra udgangspunktet, glider trofæet i nettet. Tågen er om muligt blevet tættere, da ekkoloddets GPS tændes. Den må vise vejen tilbage, for jeg har ingen ide om, hvor tilbage er henne!

17kg. Der kom ud af tågen.
Smukke 15.4kg.

Karpe i selskab: Den sidste aften bliver der tændt op i bålet. Jean Marc, Jean Luc og Tomi, har sat tid af til en overnatning på øen. Med sig har de deres muntre humør, en stor fryseboks, samt ly for natten. Jean Luc har medbragt karpegrejet, i håbet om en hurtig fisk.
Tomi der er kok, har gennem tiden trakteret med måltider af høj klasse. I dag er ingen undtagelse! Køleboksens indhold, viser sig at rumme rige skatte af mad og drikke. Inden selskabet har set sig om, er endnu en mindeværdig eftermiddag/aften, forsvundet gennem timeglasset.
Langt fleste af de 13 første runs, er faldet fra morgen til eftermiddag. Nummer 14 kører af kl.10.45 den næste formiddag. Sideløbende med jeg tager kontakt til fisken, gør Jean Luc båden klar til afgang. Omkring 25m fra den plads hvor karpen huggede, overgiver den sig og kommer sikkert i båden.

Jean Luc ankommer med sit grej.
Jean Marc er altid frisk på en social.

Krogens spids samt agn er stadig intakt, så vi ligger hurtigt tacklet tilbage på sit plateau, uden at fodre. Jean Luc sætter kursen mod lejren, med fuld gas på elmotoren. De 250m line forsvinder hurtigt mellem mine fingre, under turen tilbage. På land finder stangen sin plads i rod-potten, imens Jean Luc retainer en 15.3kg spejlkarpe.

Nederlag: Kl.11.45 er vi ved at pakke sammen. Et drop-back fra helvede! Udløses på den stang som lige har leveret. Linen har lagt sig fladt på søens overflade, inden stangen løftes mod himlen.
Trods lynhurtigt lineindtag, mærker jeg ingen bevægelse i den anden ende. Kun en følelse af noget der sidder fast! Efter den obligatoriske sejltur, peger linen lodret mod bunden, og der er ingen fisk at se på ekkoloddet.

Det eneste skærmen viser 16m under os, er en meget lige pind eller jernstang, der stikker ud af bunden. Tacklet sidder uhjælpeligt fast, så linen bliver brudt.
Dette individ var en snu satan, der havde tæsket ned af plateauets skrænt, ind under forhindringen, og tilbage til friheden.
Med mere end 1000km kørsel til Danmark, ville der blive rig lejlighed til at tænke over, om det var en af de helt store, der forlod det sidste slag i sejr.

Martin Stormly 2021.

Kokken Tomi, tager et par kast inden aftensmaden.
Tomi og jeg takker af, med disse fine 15.3kg.