Hakkemosen
Denne lille grønne oase i stor København har gennem tiden stået til måls for mangt og meget.
Min første erindring om søen, er fra en fisketur med klassen, i de første skoleår. Hjemme igen om eftermiddagen,
kunne jeg stolt vise 3 stinkende trofæskaller frem.
Under højlydte protester fra min ellers tålmodige mor, røg dagens fangst i affaldsskakten.
Bestanden: Gennem tiden har flere foreninger været involveret i Hakkemosen. Ishøj Sportsfisker klub har siden 2012 haft fiskerettighederne. I 1980-90èrne er der foretaget enkelte udsætninger af yngel fra gedde og ål. Disse er blevet suppleret med Karper af forskellig størrelse og herkomst.
Efter Årtusindeskiftet tror jeg søens bestand, kun har fået tilføjet Karper.
Fiskeriet efter Gedde, Aborre, Karusse og Brasen må siges at være dårligt.
Fiskere af tvivlsom karakter, har fjernet toppen af disse arters bestand. Til gengæld gemmer det op til 6m dybe legravsvand, på grove sudere og monster ål.
Karpefiskeriet er ikke det nemmeste i verden. Store områder er dækket af grøde, hvilket besværliggør fiskeriet. Samtidigt forsyner grøden de kære skællede, med en del føde/gemmesteder. Den største kendte karpe der har huseret Hakkemosen, vejede 16-17kg “Den Fede/Bolden”. De sidste tre år har jeg ikke fanget, eller hørt om fisk over 14kg. Men hvem ved hvad der gemmer sig, i de undersøiske grønne skove.
Presset Natur: Siden 2013 har jeg boet tæt på mosen. Når vejret er til det, bliver området flittigt brugt af rigtig mange mennesker. Lystfiskere, Familie gåture, hundefolk og diverse pick-nick sammenkomster, kan være en ordentlig mundfuld for denne lille naturperle.
Mine fisketure i Hakkemosen er som regel på en hverdag. Den starter et par timer før solopgang, og slutter tidligt om formiddagen. Fred og ro har i dette tidsrum, det klare overtag. Med lidt forberedelser op til sådan en morgentur, er det forventeligt at der kommer 1-3 karper i fangstnettet.
Under Stangspidsen: Søndag morgen er et godt tidspunkt, at gå en tur omkring søen. Så kan jeg få en snak omkring fiskeriet, med dem der har tilbragt weekenden bag stængerne. Karperne har set alt, og jo flere fiskere der er omkring søen, jo mere tilbageholdende bliver de oftest.
Efter en velbesøgt weekend, vil man kunne opleve karpernes aktivitetsniveau være stødt stigende. I løbet af søndagen forsvinder Liner og kroge som dug for solen.
De kommende døgn, kan foderpladserne ryddes i god ro og orden.
De mange fugle kan gøre det svært at holde en fodring. Blishønsene dykker uden problemer, ned til 4-5m dybde. Siden små, har de haft boilies og partikler på spisesedlen. Der er simpelthen ikke et øje tørt, når de grådigt rydder pladsen. Med lidt held kan jeg omgå fugleproblemet, ved at fodre i nattens mulm og mørke.
Så er der heller ikke andre nysgerrige øjne der ser.
For det meste forbereder jeg til nærdistance-fiskeri, med to stænger. Det intensiverer fiskeriet en hel del, når alting foregår close-up. Når pladsen er fundet, bliver der fodret med ca 1kg boilies/partikler til hvert tackle. Det bliver spredt godt ud, så karperne skal mosle rundt for at rydde helt op.
Tre døgn senere, bliver der suppleret med 0.5kg pr stang. Denne supplering bliver lagt sent om aftenen, lige op til turen næste morgen. Et par timer før solopgang, bliver grejet rigget op. Det foregår i passende afstand fra spottet, så der undgås forstyrrelser. Forsigtigt bliver et minimum af grej sat op, og ved første lys bliver tacklerne lagt ud.
Jeg fodrer ikke i første omgang. Skulle der køre en fisk af, kan man altid smide en håndfuld agn, når tacklet ligges ud på ny.
Der går sjældent længe før der er fisk på måtten.
Men Hakkemosen har sine luner og det hænder
man må vende næsen hjemad, med uforrettet sag.
Denne fremgangsmåde har givet mig
mange fine fisk. Nogle af de mest
mindeværdige må være
“Næbbet/Papegøjen 14+” samt “Den Fede 16.8kg”. Begge target-fish blev overlistet, mindre end 10m fra stangspidsen.
September 2019: Et af søens oplagte hot-spots efter karperne, er spidsen af en lang og smal stribe rørskov midt i søen. Den er placeret på toppen af stejle skrænter, der skråner mod søens dybeste område på 6m. I slutningen af august, mødte jeg en karpefisker der havde udset sig sivspidsen, som sin valgte fiskeplads. Han fandt den helt store spomb frem, og hen over weekenden, fik den foder i grove mængder, uden der blev fanget noget mærkbart. Det var en oplagt chance til at kigge forbi senere på ugen, da dette veldækkede tagselvbord, burde trække fisk til på et tidspunkt.
Fire døgn efter madregnen stoppede, kunne man se tydelige tegn på aktivitet. En god håndfuld karper havde indfundet sig på pladsen. Samme aften, fordelte jeg 1kg af mine hjemmerullede boilies med spomb. Så ville min krogagn ikke være helt fremmede for dem, når jeg skulle fiske dagen efter. Endnu senere samme aften, ankom to karpefiskere til søen. De fandt også sivspidsen spændende, og mente den skulle have en ordentlig omgang foder, for at lokke karperne til.
På tre dage fangede de et par fine fisk, men ingen af dem huggede, for enden af den smalle rørskov.
Tirsdag den 3. september 2019: Nu havde der ligget foder på pladsen i 9 døgn. Vejrudsigten for de kommende dage, lovede en fin blanding af sol, regn og svag vind. I årets løb var det kun blevet til en enkelt tur i mosen. Det skulle blive interessant at se resultatet, af denne massive foderkampagne.
Om morgenen blev to tackler agnet, med en synkende 18mm boilie på hver. De 100g tunge bly, landede for foden af skrænten, kun 3m fra hinanden.
Hvis der skulle komme hug på den ene, ville den anden stadig fiske pladsen. En effektiv måde, at presse det maksimale ud af et aktivt spot. Inden middag havde jeg fanget fem små brasen, to sudere omkring 2.5kg og en 5kg skælkarpe. Efter hvert hug, blev fodringen suppleret med to små spomb boilies/tigernuts.
Onsdag morgen var krog-agnen udskiftet til en 22mm synkende, for at holde de værste småfisk væk. To 9+ spejlkarper blev morgenens resultat. Overbevist om at fiskeriet var opadgående, bestemte jeg mig for at give den et skud mere.
Torsdag kom en 6.2kg spejler op, efter blot 20min. Resten af dagen forløb hektisk, med syv karper mere på land. Fire af dem rundede 10kg med den største på 13.5kg. Aktiviteten lå fordelt fra sol op til sol ned. Da jeg gik hjem i tusmørket, holdt pladsen stadig fisk.
14 dage senere, tog jeg tre hurtige morgenture i streg. Søen leverede fire 6-8kg skællere, og en spejler på 10+. De 16 karper der blev fanget på disse 6 dagsture, repræsenterer et fint gennemsnit af, hvad man kan forvente, når bidmelderen kalder i mosen.
Martin Stormly 2020