Et skridt bagud

Lille vindue: Svag vind fejer hen over søen, hvilket giver en problemfri opankring ude på spidsen af en stor pynt. Brede rørskove afskærmer dette området og det er umuligt at nå med tackler placeret inde fra land.
I morgen tiltager den blide pålandsvind kraftigt. Det vil blive til en ubehagelig oplevelse, hvis jeg ikke flytter båden inden da. Med et vindue på kun 16 timers fiskeri, foregår alt klargøring under minimum af forstyrrelse, så de eventuelle karper ikke skræmmes langt væk fra pladsen.

Fra istiden: Søens 190 hektar, breder sig i et landskab dannet af fortidens mægtige isbræer. I processen opstod egnens dalstrøg, hvor naturens arkitekt har tegnet eksistensgrundlaget for Sorø Sø.
Enkelte steder rager store sten op fra søbunden. Her ude på pynten, ligger en af disse klodser på 2 meters dybde. Den stikker 1 meter op fra bunden og oversiden fylder 2-3 kvadratmeter. Jeg spreder et par håndfulde boilies rundt om spottet, hvorefter gummibåden bliver tøjret til søbunden blot 15 meter længere nede af rørskoven.
For at holde ro i området bliver der kun lagt 2 tackler ud. Det ene flyver ned langs med sivene, hvor det finder sit leje 3 meter fra stenen. Det andet placeres lidt længere ude, ved et lille grødebælte på 3 meters dybde.

11.8kg der måtte hentes dybt i rørskoven.

Forventning i spåner: Det er med en kildrende fornemmelse i maven, da sæsonens første båd-overnatning ligger forude. Turen havde været spontant arrangeret, og søvnen rammes i visheden om den rolige klukken fra bølgerne under båden, meget vel kunne blive afbrudt af et hylende take.
Et enkelt bip trænger igennem natten. Inden jeg er op at stå sætter spolen i bevægelse! Tacklet ned langs kanten er flyvende, og da stangen løftes er der forsvundet 4-5 meter line fra hjulet.
Dyret tager ydersiden af stenklodsen som sin flugtretning, så det kan næsten ikke gå galt! Under jævnt pres og klikkende bremse, passerer karpen forhindringen i retning mod dybere vand. Total undervurdering af dens intelligens.
I næste sekund styrer den bagom klodsen og hvis jeg ikke tager meget fejl? Så fortsætter røveren rundt om stenen, med kurs direkte tilbage mod båden!
Forfærdet kan jeg mærke den 7 meter lange leader ramme granitten, hvorefter en raspende fornemmelse forplanter sig dybt ned i klingen.

Skiftende vejr op til legen.

For at undgå linens totale nederlag til zebramuslingerne bosiddende rundt på stenklodsen, slækker jeg presset øjeblikkeligt! Men det er for sent.
Kontakten forsvinder mens linen ligger sig fladt på overfladen.
Under eftersynet af min 0.70 mono-leader, røbes små fine nylonspåner på det yderste stykke, hvor et rent snit har fjernet den sidste meter line.
Stangen rigges op igen, tacklet bliver lagt ud og en håndfuld boilies rammer bunden. Da jeg kryber tilbage i soveposen, er den gode mavefornemmelse fuldstændig forsvundet. Den er udskiftet med det fact, at en monster chance blev forpasset i maj-nattens mørke.
Om formiddagen flyttes der plads før vinden tiltager. Næste overnatning bliver tilbragt i en bugt med læ, samt lavt vand dækket af store åkandebælter. Et par grove sudere omkring 3kg. er de eneste der byder deres selskab.
Da grejet pakkes sammen indfindes en uvelkommen, men let genkendelig følelse af nul tur.

Flygtige Skygger: En uge senere bliver gummibåden sat op til en runde mere. Det er starten af juni, og Karperne er begyndt at samle sig i søens legeområder. De kommende døgn bliver overskyet, så selve legen burde være udskudt indtil næste solrige periode med stigende vandtemperaturer.
Polaroid brillerne findes frem, bøllehatten trækkes på hovedet, ekkolod/GPS startes op og elmotoren sætter kursen. Spejdende efter fisk, sejles der langsomt rundt langs kanterne i en stor lavvandet bugt. Jeg spotter en del karper i området, men stangfyldte rodpods pryder fiskepladserne inde på land, hvilket for mig til at søge videre andetsteds.

Der går ikke længe før det næste silhuet fremtræder under overfladen. En stor rørskov med udhængende træer, viser sig at holde på en gruppe karper. Nogen står stille enkeltvis mellem sivene, imens andre roligt patruljerer langs sivkanten.
En enkelt markør bliver sat ved et tæt grødebælte ude på 3,5 meter vand. Resten af fiskeriet skal være nærdistance foran siv eller buskads. Nu drejer det sig bare om at placere båden, uden at forstyrre flokken alt for meget.

Boligen bliver lagt til rette i kanten af sivene, men inden opankringen er gennemført, kommer der 2 brede skygger direkte imod mig! Alt bevægelse i båden stopper, da min ene hånd griber om en tot siv for at ligge helt stille. 2 store karper svømmer roligt under kølen, og fortsætter uforstyrret videre på den anden side.
Det er et fascinerende syn af de flygtige fisk, der helt sikkert er et par af søens rigtig store beboere!

En til over netrammen.
9kg fuld af rogn.

Skræmmende fights: På venstre side af den flydende fiskelejr, bliver et tackle lagt helt ind til sivene. På højre side står et stort udhængende træ, som det næste rig placeres foran. Det midterste og sidste lander i retning af markøren, hvor det finder sig til rette foran grødebæltet små 30 meter væk.
Alle pladserne bliver fodret med 3 håndfulde 18mm F6 Boilies.

Hen under aftenen er alt klart til det forløsende hug. Der er ingen vind og det blanke vand ringer af småfisk der snapper efter lavtflyvende insekter. Enkelte karper ruller i overfladen, hvilket forsikrer at de stadig er i området.

I 40 minutter nydes hele skuet, som er blevet flot suppleret af en flok, svaler der jager lavt over vandspejlet. Trancen bliver brudt, da et brutalt skvulp Sætter vandet i bevægelse få meter væk! Kun en rigtig stor fisk ville kunne frembringe denne lyd, og hvis den altså ikke blev skræmt af båden. Befandt den sig nærmest under mit leje.

De næste 15 minutter emmer luften af et forestående run. Ventetiden afsluttes med enkelte bip fra den midterste stang, der løftes mod himlen før hugget når at udvikle sig.
En synkende 18mm F6 Boilie, afbalanceret med en 15mm F6 Matching Pop-Up, har givet resultat på under 1 times fiskeri. Karpen accelererer ind mod land, men ikke hurtigere end et jævnt pres kan holdes imens der indhentes line. Den når brinken ved det udhængende træ på min højre hånd.
De næste intense sekunder er vi uenige, om den skal mase sig ind imellem forræderiske nedsunkne grene, eller bukke under for presset forblivende i frit vand.
Tovtrækkeriet foregår hen over mit andet tackle med tilhørende fodring, som snedigt er anrettet 10 meter fra båden.
Fisken opgiver sit forehavende, men med overraskende hurtighed, borer den sig ind i rørskoven ved siden af træet. Fortøjningerne bliver øjeblikkeligt sluppet, så jeg kan sejle efter trofæet.
Inden skælkarpen på 11.8kg kommer i nettet, er der lavet så meget postyr at det er forfærdeligt. Under den panikagtige aktion, er flere kvadratmeter siv lagt ned eller knækket helt. Da jeg sejler tilbage til stangopstillingen, er det i bevidsthed om at de store fisk der luskede rundt i området, burde være skræmt langt langt væk.
Følgende 2 dage overlistet 5 karper mere. Det er skællere mellem 8 og 12.2kg der kroges på nærdistance, hvor de leverer stærkt underholdende fights.
Alle fisk falder for en 18mm F6 Boilie, tippet med en 15mm gul Birdfood/Amino Pop-Up. Skygger og skvulp fra monster karper, hverken ser eller høres der mere til.

12,2kg taget på nærdistance.
Fin two-tone.

Rent bord: I slutningen af juli måned, er der pakket til et par dages fiskeri fra land. En kraftig blæst fra nord/vest tæsker hen over Sorø Sø, Hvor jeg har valgt at sætte camp i pålandsvinden. Klaser af grøde driver med bølgerne, og der har efterhånden samlet sig store bunker i kanten af den rørskov jeg sidder bag ved.
Stængerne bliver opstillet et godt stykke inde mellem sivene. Med denne placering kan bagbly holde linerne til bunden før de når ud forbi sivkanten, hvor de ellers ville blive fanget af drivende grøde længere oppe i vandsøjlen. Tigernuts og 18+24mm F6 Boilies er på menu sedlen. 1kg bliver serveret på hver af de 3 udvalgte pladser.

Tredje tur resulterede i 15.4kg til Timon.

Da jeg sejler ud på søen efter en fisketom overnatning har vinden lagt sig. Det er noget nemmere at sondere terrænet, end det havde været i gårsdagens blæsevejr. Båden glider hen over pladsen hvor et tackle ligger på 1,5 meters dybde, og bunden fremstår tydeligt gennem den rolige vandoverflade.
Trods polaroid brillerne under hatteskyggen, er det svært at se det 1kg foder der skulle ligge spredt ud. Måske har den kraftige pålandsvind efterladt lidt bundfald, der nu kamuflerede boilies samt tigernuts ud af syne?

Jeg kaster 1 enkelt boilie fulgt op af 1 nut, som rammer bunden uden de på noget tidspunkt er svære at identificere. En åre bruges til at hvirvle lidt op i sedimentet, men den faste bund er nærmest blæst ren for eventuelt møg. Det næste der springer i øjnene er tacklet, der med sin urørte krog-agn ligger alene tilbage på et ryddet spisebord!!

Sammenbidte gloser forlader munden, men det hjælper overhovedet ikke på det faktum, at jeg er blevet taget ved næsen af middagsgæster der løb fra regningen.
Fuld af forventning til det næste døgns fiskeri, bliver pladserne fodret op og krog-agnen skiftet fra afbalanceret til synkende. Bedringen i vejret gør det muligt at give linerne mere slack, så de kan følge bundens kontur til fulde, gemt væk fra de sensitive ædemaskiner.
24 timer senere glider båden igen hen over det lave vand. Alt er i sin skønneste orden som det blev efterladt. Boilies, tigers, tackle ligger urørt og endnu engang pakker jeg lejren sammen med uforrettet sag.

Den første fisk efter plads-skiftet.
Timon med en vidunderlig 13kg+.

M. Andersen og T. Askgaard: To målrettede karpefiskere der havde udset Sorø Sø, som et af deres 2022 projekter. De første par ture indfinder sig i april, men disse tidlige sats smider ikke noget af sig. Til gengæld havde teamet fået oparbejdet lokalkendskab, der ville kunne udnyttes senere på sæsonen.
Timon Askgaard rammer plet i tredje forsøg, da han i slutningen af juni trækker 15.4kg over net rammen. Spejlkarpen er en af søens gamle krigere, og et absolut værdigt trofæ til samlingen. Næste tur planlægges til august, hvor der bliver sat 2 uger af til at knække nøden helt.

For Martin Andersen og Timon, er karpefiskeriet noget som fylder i hverdagen, hvor der bliver sat tid af til det. Grundige forberedelser i form af hjemlig research, opfølges af køreture til vandet uden stængerne er med, så teamet ved hvad de går ind til.
Når ventetiden indfinder sig under fiskeriet, nydes lejrlivet som honning til sjælen. De er på tæerne hvis det forløsende hug falder! Klar til at gå hele vejen for et godt resultat. Deres store kærlighed til alle spillets facetter, er slet ikke til at tage fejl af.

Spejlende 10.2kg til Martin.

Martin og Timon triumferer: August turen bliver til virkelighed, hvor de første dage byder på sløjt fiskeri. Selvom de har sat 14 dage af til turen, spreder uroen sig i lejren efter 2 nætter uden run. Tredje dagen bliver brugt på søgen efter fisk. Om aftenen er der enighed om, at flytte lejren til den store lavvandede bugt ved Skælskørvej. Det skal ske næste morgen, og selv om der bliver landet en mindre karpe i daggryet, bliver der ikke lavet om på den beslutning.
I bunden af denne grødefyldte bugt, bliver tacklerne sirligt placeret i det lave vand. Lejren når ikke at være komplet opstillet, før det første take bliver iværksat af en 8kg fin spejlkarpe. Det er en flyvende start på den nye plads, der sætter høje forventninger til det kommende fiskeri.
De næste 2 dage udmunder sig med et par hug i døgnet. Karperne overlistes klods op af rørskoven, men uroen flytter atter ind i lejren da ingen af dem overskrider 11kg. Endvidere havde de alle hugger på samme stang, så hvis der skulle større fisk på måtten, måtte der laves om på tingene!

En solstråle på 14.7kg.
I følge rygter, er det første gang denne koi er på land.
Velkendte Split-Tail med en sommer-kondition på 15kg.

Nye pladser bliver udset i et område med grøde, hvor 2 pletter med sand lyser mod himmelen. Sandet rummer store mængder af knuste muslinger og snegle, hvilket styrker troen på de nyfundne hotspots. 3 fuldblods runs den kommende nat, manifesterer sandpletternes effektivitet!
Med 3 stænger i spil, bliver de næste 3 dage stærkt underholdende. Op til 4 karper sprøjter afsted i døgnet, hvor de presser vægten til 15kg+. Det slutter desværre ligeså brat som det startede, da et øget fiske pres fra andre ligesindede, får de sky karper til at fortrække.
Grundigt forarbejde kombineret med opsøgende fiskeri, havde resulteret i 16 karper på 2 uger. Det må siges at være en fornuftig flidspræmie på Sorø Sø.

Sommer, sol og karper. What not to like!

Uhyggelig slutning: I starten af november befandt jeg mig igen ved søen. Efterårets værdifulde fiskeri, blev spenderet på en opslugende monsterjagt et andet sted i DK. Dette sats er planlagt kort forinden, og nu står campen klar til at modtage en passende afslutning, på de mere eller mindre vellykkede Sorø-ture tidligere på sæsonen.
Mørket ligger sig over den næsten vindstille sø. Svage vindstød får bøgetræernes blade til at dale mod jorden i store mængder. Enkelte tegn på fisk i området, havde udløst beslutningen om at slå lejr netop her. I de sene aftentimer fortæller et par gode skvulp inde under land, at karperne ikke er langt væk fra mine fodringer.
Intens optimisme bliver indtaget sammen med en kop varm kaffe, da en bagfra kommende buldren hurtigt stiger i styrke. Få sekunder senere, bevæger det larmende helvede sig hen over trætoppene lige over mit hoved!
Et virvar af visne blade fylder luften, og skovens mørke fortrænges fuldstændigt, da redningshelikopteren tænder sine store fejende spotlights.

Et eller andet må være gået grueligt galt? Lavtflyvende afsøges hver eneste kvadratmeter af søens overflade. Vandet piskes op under maskinen, imens flokke af fugle flygter ud i natten. Min båd foran lejren kommer i søgefeltet, og da de alt afslørende stråler rammer mit ansigt, oplyses alle afkroge af teltet som dagen. Jeg giver tegn til det brave mandskab at alt er ok! Hastigt fortsætter de en time lang eftersøgning.
En person findes druknet under ukendte omstændigheder. Den danske redningstjeneste fortrækker efter endt opgave, hvorefter en nærmest uhyggelig stemning ligger som en dyne over Sorø Sø.
Denne tur giver ingen karper på land. Jeg hverken hører eller ser flere tegn på fisk, men det er forståeligt oven på den ulykkelige hændelse.
Under hjemturen kredser tankerne omkring årets sporadiske satsninger, på dette historiske danske vand.. Grundig forberedelse og tid, havde ikke mødtes i en højere enhed. Krydrer man det med sort uheld, har man ingredienserne til at være sat et skridt bagud.

Martin Stormly 2022.

Sent på sæsonen.